Minden, amit tudni kell a lakóautó elektromos rendszerről

Minden, amit tudni kell a lakóautó elektromos rendszerről

Miért is válasszuk a lakóautós kirándulást?

Mert nem biztos, hogy van ettől jobb érzés. Főleg most. Főleg mostanában, amikor minden olyan bizonytalan. Annyi minden történik a világban. Nem esne jól csak egy kicsit kilépni ebből a világból és elutazni valahová messzire. Akár érezhette is már legalább egyszer életében, hogy olyan jó lenne csak beindítani a motort és menni.

Nos. Ez abszolút járható út. Sőt. Nem csak, hogy járható, de egy nagyon sima út. A lakóautó ugyanis mindenben a társa lehet az út során. Aludhat, ehet benne, kikapcsolódhat. Megállhat, amikor akar, továbbmehet, amikor akar. Nincs ennél jobb. Szabadság.

Lehet szó lakóautóról vagy lakókocsiról, ugyanaz az élmény.

Kinek kell ismernie a lakóautó elektromos rendszerét?

Amikor úgy döntünk lakóautós kirándulásra indulunk – ha mindenki rendelkezik jogosítvánnyal – el kell dönteni, ki vezet. Na meg, hogy kié a felelősség. Felmerülhet kétely bennünk, hogy lehet, hogy nem tudunk eleget a lakóautó szerkezetéről. Esetleg, hogy bizonyára sokkal jobban eltér az általunk használt gépjárműtől az egész berendezés.

Persze, nem kell azért félni. A lakóautó elektromos rendszere teljesen értelmezhető. Mégis jobb, ha az veszi kézbe a használati utasítást, aki egyébként is jobban érdeklődik a téma iránt. Ez nemfüggetlen. Sok nő szeret ilyesmivel foglalkozni.

A lakókocsi utánfutónak számít. Így másképp kell vele foglalkozni, mint egy lakóautóval. Ez utóbbi ugyebár önálló jármű.

A vonóhorog mellé szoktak szerelni egy aljzatot, ami régi megoldás, de még ma is népszerű. Hét érintkező van. Szabvány szerint pedig ezek kiosztása:

  • Baloldali irányjelző
  • Hátsó ködlámpa
  • Közös negatív (test)
  • Jobboldali irányjelző
  • Jobboldali helyzetjelző
  • Féklámpa
  • Baloldali helyzetjelző.

Amennyiben sokszor tervezünk éjszaka vezetni, vagy olyan helyen lenni, ahol nincs 230 voltos betáplálás, vigyünk magunkkal paraméteres toldókábelt.  Ezzel az állandó 12 Voltot akkor is eljuttathatjuk a lakókocsiba, ha vontatójármű pár méterre parkol (pl. parkolóban a szomszédos parkolóhelyen, vagy a kempingben a parcella másik végében. Ez hasznos lehet akkor is, ha a 230 Voltos betáplálás valami miatt kiesik.

A lakókocsik 230 Voltos váltóáramú hálózata nem tér el a lakóautókétól, csak itt általánosabb a 230 Voltos világítás használata.
Közlekedésbiztonsági okokból minden indulás előtt szükséges meggyőződni az utánfutó lámpáinak helyes működéséről.

Vétel helyett bérlés

Ha persze nem akarunk igazán foglalkozni a lakóautó elektromos rendszerével, nem akarunk túl sokat tudni, csak utazni, akkor béreljünk. Nézzen szét honlapunkon, a luxuslakoauto.hu-n, kérjen ajánlatot még ma. Utazzon szabadon akár már holnap!