Éjszakázás lakóautóval a közúton és távol a kempingtől Európában

Éjszakázás lakóautóval a közúton és távol a kempingtől Európában

A lakóautós kirándulás sokaknak még mindig újdonság lehet, pedig Európa többi országában nagyon népszerű. Természetesen a népszerűség attól is függ, mennyire elérhetőek például megállóhelyek, kempingek. A legtöbben azért sem vágnak neki ilyen utaknak, mert nincs meg a kellő információjuk a lakóautós kirándulásról és annak feltételeiről.

Miért is érdemes utazni lakóautóval Európában?

Mégis, információk birtokában óriási élmény lehet lakóautóval Európában!

Amennyiben Európa-turnéra készülünk, de legalább két országba elmennénk, akkor már megéri utazni lakóautóval Európában. Ezzel ugyanis kikerüljük a folyamatos szállásfoglalásokat, minden a kezünkben lesz.

Ha tehát lakóautóval vágunk neki az útnak, akkor mindenképpen:

  • szabadabban utazhatunk,
  • nincsenek szállásproblémák,
  • kényelmesen elalhatunk, ha megpihennénk.

Fejtörést okozhat azonban, hogy mégis hol szabályszerű megállni vagy egyáltalán éjszakázni. Ez ugyanis nem mindegy. Mennyire felkészült egy-egy ország ilyen szempontból? Erre nekünk kell előre készülni. Utazás előtt érdemes lecsekkolni, hogy hol milyen szabályozások vannak érvényben a kempingezéseket illetően. Ne érjen bennünket meglepetés.

Európai lakóautók szabályok, éjszakázás lakóautóval

Európa országaiban más-más szabályok vannak érvényben. Sőt országon belül is lehetnek különbségek azt illetően, hogy a kempingeken kívül hol lehet éjszakázni.

Számos esetben az autópálya parkolókban kamionok számára kialakított parkolókban például egyébként sem jelent gondot az éjszakázás. Más helyeken azonban jogszabály tiltja ezt a tevékenységet.

Az EU-s országok közül például Ausztriában az egész ország területén sok lakóautó parkoló van. Így nem okozhat problémát találni egyet a közelben. Ez jellemző Franciaországra, Németországra, Olaszországra és Svájcra is. Más országokban sok helyen nincs lakóautó parkoló, de kompenzáció gyanánt rengeteg kemping hely van például. Ilyen többek között Svédország, Spanyolország, Hollandia vagy Luxemburg.

A kempingeken kívüli éjszakázás mindenhol helyi szabályozás szerint van érvényben, tehát mindenhol külön kell ennek utána nézni.

Miért éri meg utazni luxuslakoauto.hu lakóautóval Európában

A luxuslakoauto.hu kínálatában szereplő lakóautók mind minőségi választásnak minősülnek. Így mindenképp megéri ezek közül választani. Luxus körülmények, biztonságos használat. Legyen szó családi, baráti, vagy romantikus kiruccanásról. Mindenképp megéri lakóautós kirándulásra menni. Kínálatunkban jelenleg főként 4 fős lakóautók vannak, de mindenképp érdeklődjön munkatársainktól!

Válassza a lakóautós kirándulást 2023-ban, válassza a szabadságot!

 

Éjszakázás lakóautóval? Nem kell, hogy veszélyes legyen!

Lakóautós kirándulás? Hallott már ilyesmiről? És azzal tisztában van-e, hogy milyen előkészületeket igényel egy ilyen út? Mit tud arról, hogy hol és mi módon lehet éjszakázni lakóautóval? Cikkünkben mindenre fény derül!

A luxuslakoauto.hu lakóautó kínálata

Kínálatunkban számos típus közül válogathat. Mindenféle igénye kielégülhet. Lehet az a technikai felszereltség vagy a sok alvó- és rakodóhely.

Alapvetően a legnépszerűbb lakóautó típus a 4 férőhelyes, 4 alvóhelyed modell. De, ha több férőhelyre van szüksége, az is megoldható. Mindenképp érdemes felvenni munkatársainkkal ilyen esetben a kapcsolatot.

Extrák a lakóautókban, amitől luxus lesz a kényelem

Lakóautóinkban olyan extrák vannak, mint:

  • LCD TV
  • solar panel RGB világítással
  • kerékpártároló
  • USB csatlakozók
  • állófűtés
  • panorámás tetőablak

Bérlés vagy vásárlás?

Amennyiben még sosem voltunk lakóautóval sehol, akkor mindenképp a bérlés ajánlott. Ilyenkor kvázi próbaútra megyünk. Kitapasztaljuk magunkat is mint lakóautó sofőr, másrészt azt is megtudjuk, milyen felmerülő igényeink vannak. Lehet ez egy egyszerűbb eszköz vagy szükséges kempingfelszerelés.

Másrészt attól is függhet, hogy szükség van-e saját lakóautóra, hogy hányszor vennénk azt igénybe évente. Kettő alkalom felett már talán megéri beruházni saját lakóautóba. Persze ilyenkor is vegyük azt is figyelembe, hogy ugyanúgy tárolni kell valahol, óvni az időjárástól, műszakiztatni, stb.

Mit kell tudni a lakóautós vakáció előtt?

Azon kívül, hogy tudjuk, hány férőhelyes lakóautóra is van szükségünk, más tervezést is igényel a lakóautós kirándulás.

Tudnunk kell, milyen az úti cél. Hány desztinációnk van, mennyire nagy távokat teszünk meg. Több várost szeretnénk megnézni vagy inkább természeti látványosságok között szeretnénk utazgatni. Mennyire sok időt szeretnénk a lakóautóban tölteni, vagy mennyire csak szállásként fog működni.

Ha tudjuk, hogy milyen évszakban indulunk el, akkor már nagyjából ki tud rajzolódni pár dolog. Szűkülnek a lehetőségek is. Télen nyilván többet leszünk bent, így fontos, hogy nagyon jól felszerelt lakóautót válasszunk. Ha melegebb időben kelünk útra, akkor viszont érdemes lehet kinti felszereléseket beszerezni, egy elősátrat, kempingasztalt, sütögetésre alkalmas felszereléseket. Persze, télen is jól jöhetnek ezek. De érdemes korlátozni azt, mennyi feleslegesnek tűnő eszközt viszünk magunkkal. Ugyanis a lakóautó össztömegét is egy bizonyos határ alatt kell tartani.

Éjszakázás lakóautóval Magyarországon és külföldön

Akár külföldön, akár belföldön tervezünk kirándulni, nagyon fontos, hogy az indulás előtt tájékozódjunk minden lakóautót érintő kérdésben. Hol lehet parkolni, hol lehet éjszakázni lakóautóval. Ugyanis nem mindenhol! És nem mindenhol ugyanazok a szabályok érvényesek. Vannak olyan országok, ahol egy éjszakát egy egyszerű parkolóban is el lehet tölteni. Máshol azonban ez is tilos. A vadkempingezésnek is ugyanígy eltérő szabályozásai vannak. Vannak országok, ahol például a kempinghálózat jobban ki van építve, máshol meg lehet, hogy inkább több a lakóautós parkoló.